Jak usunąć posty, filmy i konto na TikToku

0
jak usunac posty filmy i konto na tiktoku

TikTok to jedna z najpopularniejszych aplikacji, która zastąpiła Musical.ly. Skupia społeczność, głównie ludzi młodych między 12, a 20 rokiem życia w 150 krajach. Aplikacja pozwala na oglądanie i nagrywanie bardzo krótkich filmów video pod ulubiony utwór muzyczny. Nagrania zbliżone są do teledysków muzycznych. Nagrany filmik można modyfikować za pomocą narzędzi, w które wyposażona jest platforma. Są to m.in. efekty specjalne czy naklejki.

W aplikacji bardzo popularne są tzw. trendy i challenge, czyli różne mody i wyzwania, które są nagrywane i puszczane w świat. Aby móc korzystać z możliwości, jakie daje platforma, należy założyć konto, które w zależności od preferencji może być prywatne lub ogólnodostępne. Z aplikacji TikTok można korzystać zarówno na komputerze, jak i telefonie. Po poznaniu aplikacji, wielu użytkowników rezygnuje i chce usunąć konto na TikToku. Czy to łatwe? Jak można to zrobić?

Jak usunąć konto TikTok?

Powodów do usunięcia konta z aplikacji TikTok może być dużo. Często po prostu aplikacja przestaje bawić, nudzi się i staje się zbędna. Niepotrzebnie zajmuje miejsce, więc warto się jej pozbyć. Czasami użytkownicy stwierdzają, że ich konto na TikTok nie wygląda tak, jakby chcieli, chcą zacząć prowadzić je od początku, zupełnie inaczej. Wielu użytkowników wstydzi się swoich wcześniejszych poczynań, nie chce, aby były oglądane i komentowane. Oczywiście można bawić się w ręczne kasowanie wszystkich postów na TikTok, ale jest to bardzo pracochłonne, dużo lepszym rozwiązaniem jest usunięcie starego i założenie nowego profilu. Usunięcie konta TikTok może czasami stwarzać problemy. Warto zapoznać się z poradnikiem, który powie jak zrobić to w miarę szybki i prosty sposób.

Usunięcie konta TikTok z poziomu aplikacji

Pierwsze, co należy zrobić, to:

  1. zalogować się do swojego konta i przejść do ustawień, które znajdują się w prawym górnym rogu.
  2. następnie należy wybrać Prywatność i wybrać punkt Zarządzaj kontem,
  3. następnie Rozważasz usunięcie konta. Mogłoby się wydać, że to już koniec, ale tak niestety nie jest. W momencie, gdy zaznaczymy chęć usunięcia konta, aplikacja przekieruje nas do procesu weryfikacji.
  4. Niezbędne będzie wpisanie hasła, po którym pojawią się szczegółowe informacje, czym grozi usunięcie konta.

Usunięcie konta TikTok – konsekwencje

  • Po usunięciu konta użytkownik nie będzie w stanie się więcej zalogować,
  • Użytkownik utraci dostęp do filmików, które nagrał,
  • Użytkownik traci wszystkich obserwujących jego posty,
  • Użytkownik nie będzie w stanie odzyskać pieniędzy za zakupione przedmioty,
  • Informacje spoza konta, tzn. wiadomości, treści czatów nadal będą widoczne dla innych, zalogowanych użytkowników portalu,

Jeżeli zgadzamy się z konsekwencjami, jaki pociąga za sobą usunięcie konta, należy wcisnąć przycisk Usuń konto i ostatecznie potwierdzić wybór. Konto nie zostanie usunięte natychmiast. Przez 30 dni będzie dezaktywowane, a dopiero po tym czasie trwale usunięte. W ciągu 30 dni można się rozmyślić i przywrócić konto do istnienia.

Usunięcie konta TikTok za pomocą Facebooka

Konto TikTok można również usunąć, logując się za pomocą Facebooka. W takiej sytuacji często wymagane jest podanie numeru telefonu, które jest formą weryfikacji użytkownika. Pozytywna weryfikacja jest warunkiem pozytywnego usunięcia konta TikTok. Jeżeli w czasie zakładania konta nie był podany numer telefonu, teraz może to być konieczne. Aplikacja wyśle czterocyfrowy kod, który będzie pierwszym potwierdzeniem decyzji o usunięciu konta. Kolejnym krokiem jest wybranie komunikatu Czy myślisz o usunięciu konta

. Jeżeli odpowiedź była twierdząca, przyjdzie kolejny sms, który trzeba wprowadzić i wcisnąć Kontynuuj. W ten sposób konto zostanie ostatecznie usunięte.

Usuwanie postów na TikTok

Jeżeli ktoś zdecyduje się na samą likwidację postów, zamiast całościowego usuwania konta TikTok, również musi wiedzieć, jak to wykonać. Filmy można usuwać tylko pojedynczo, nie ma możliwości usuwać ich masowo. Dla osób, które mają długo działające i mocno aktywne konto może to być bardzo pracochłonne i czasochłonne. Usuwanie postów na TikToku należy zacząć od wybrania konta, a następnie galerii. Trzeba wybrać video, które jest przeznaczone do usunięcia. Aby to zrobić, należy wybrać ikonę menu trzypunktowego i dotknij Usuń. Tak należy postępować z każdym, przeznaczonym do usunięcia video. Usunięcie nagrania jest nieodwracalne, dlatego należy się dobrze nad tym zastanowić. 

Usunięto konto TikTok – i co dalej?

Wiele osób usuwa konto TikTok nie dlatego, że im się znudziło, a dlatego, że chcą zacząć wszystko od nowa, mają świeże pomysły, które chcą zaprezentować na nowym koncie. W tym celu należy ponownie utworzyć nowe konto, które daje nowe możliwości, pozwala pokazać się z innej strony. Ponowna rejestracja nie jest trudna.

  1. Należy otworzyć platformę TikTok, wpisać datę swoich urodzin i przejść do punktu Zarejestruj się przy użyciu telefonu lub e- maila. Należy wybrać jedną opcję.
  2. Na maila lub sms przyjdzie kod potwierdzający, który należy wpisać w okienko Zapytaj.
  3. Kolejny krok to wybór loginu i użytkownika oraz potwierdzenie, że nie jest się robotem.

I konto na TikTok gotowe. Można zacząć je tworzyć według nowych pomysłów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here