Jak dodać zdjęcie do Google Maps?

0
jak dodac zdjecie do google maps

Dodawanie i udostępnianie zdjęć do Map Google

Google Maps służą swym użytkownikom nie tylko w ten sposób, że można zobaczyć gdzie znajduję się jakieś miejsce. Oferuje wiele innych przydatnych funkcji. Szczególnie preferowanymi przez użytkowników są GPS, współrzędne geograficzne oraz zdjęcia wybranych przez siebie miejsc.

By dodać jakieś zdjęcie ze strony danego miejsca, należy:

  • uruchomić Mapy Google oraz wpisać interesujące nas miejsce, a następnie je wyszukać,
  • wybrać wyszukane miejsce oraz użyć opcji „Dodaj zdjęcie„,
  • automatycznie otworzy się puste pole, w które należy przeciągnąć interesujące nas zdjęcie ( inną opcją jest użycie widocznego na stronie polecenia: „Wybierz zdjęcia do przesłania” )

Istnieje też możliwość dodawania zdjęć z sekcji „Twój wkład” :

  • należy włączyć historię lokalizacji, a następnie dopiero uruchomić mapy Google,
  • Wybrać opcję „Twój wkład” z menu, które znajduję się w lewym górnym rogu,
  • po otworzeniu się karty „Twój wkład„, możemy wybrać komunikat „Dodaj zdjęcia do map„,
  • by opublikować zdjęcie bądź zdjęcia należy na nie kliknąć
  • na koniec wybieramy opcję widniejącą u góry ekranu: „Opublikuj

Po opublikowaniu fotografii możemy je oglądać, by wyświetlić interesujące nas zdjęcia powinniśmy:

  • otworzyć Mapy Google,
  • wybrać komunikat „Twój wkład” znajdujący się lewym górnym rogu,
  • wybrać zdjęcie, które chcemy wyświetlić.

Należy pamiętać, że wszystkie zdjęcia tak samo jak, np. realizowane przez nas opinie są widoczne dla innych użytkowników.

Publikowane przez siebie zdjęcia można także ukrywać w taki sposób, by nie były widoczne w profilu publicznym. Niestety zdjęcie, czy też opinia dalej będą widoczne na stronie danego miejsca, chyba, że usuniemy je bezpośrednio. Ukrywanie zdjęcia należy zrealizować następująco:

  • otworzyć Google Maps,
  • wybrać opcję „Twój Wkład” znajdującą się po lewej stronie w menu,
  • kliknąć ustawienia profilu,
  • wyłączyć opcję: „Pokaż rzeczy publikowane na swoim profilu„.

Udostępnianie zdjęć:

  • należy otworzyć Google Maps,
  • wybrać opcję „Twój Wkład” z menu po lewej stronie,
  • uruchomić kartę „Zdjęcia„, służącą do wyświetlania przesłanych wcześniej zdjęć,
  • zdecydować, które zdjęcie chcemy udostępnić,
  • wybrać opcję „Więcej„, a następnie „Udostępnij” znajdujące się w prawym górnym rogu.

Inną interesująca nas opcją jest usuwanie zdjęć, które możemy realizować w wyszukiwarce bądź z map Google.

Usuwanie zdjęć z wyszukiwarki:

  • otworzyć Google Maps,
  • wybrać opcję „Twój wkład” z menu w lewym górnym rogu,
  • uruchomić kartę „Zdjęcia„, aby wyświetlić przesłane przez użytkownika zdjęcia,
  • wybrać dane zdjęcie i kliknąć „Więcej„,  a następnie „Usuń to zdjęcie„.

Usuwanie zdjęcia może potrwać kilka minut. Jeżeli zmiany są niewidoczne można spróbować zamknąć kartę „Twój wkład„, a następnie uruchomić ją ponownie.

Zdjęcia usuwane w wyszukiwarce są automatycznie usuwane w Mapach Google, należy jednak pamiętać, że nie są usuwane z:

  • galerii na telefonie bądź innym urządzeniu multimedialnym,
  • zdjęć Google w momencie, gdy funkcja kopii zapasowej i synchronizacji jest włączona,
  • dysku Google, jeżeli synchronizacja jest włączona.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here