Jak możemy usunąć grupę na Facebooku?

0
jak mozemy usunac grupe na facebooku

Portale społecznościowe mają ułatwić nam utrzymywanie relacji z dużą grupą ludzi bez konieczności fizycznego kontaktu z nimi. Temu także służy założenie grupy na Facebooku – ma jednoczyć ludzi o podobnych zainteresowaniach, pasjach lub celach zawodowych czy zarobkowych. Grupa na FB ma nam pomóc, jeśli pracujemy nad jednym projektem, potrzebujemy powrócić do wcześniejszych konwersacji lub przesłać sobie nawzajem linki.

Założenie grupy na Facebooku jest proste i każdy może to zrobić. Kiedy jednak kończymy pracę nad projektem, szukamy innych zainteresowań lub zwyczajnie chcemy się wycofać z funkcjonowania danej społeczności, grupa przestaje być potrzebna. Nie każdy jednak wie, że grupę na FB możemy także usunąć. Zobaczmy, jak krok po kroku możemy to zrobić.

Usunięcie grupy z Facebooka

  • Klikamy na zakładkę Aktualności i wybieramy opcję Grupy.
  • Wybieramy grupę, która nas interesuje, a następnie klikamy na zakładkę Członkowie (znajduje się po lewej stronie).
  • Po wybraniu członka grupy wybieramy symbol trzech kropek znajdujący się przy imieniu nazwisku, a następnie opcję „usuń z grupy” i potwierdzamy dokonany wybór.
  • Jeżeli usunęliśmy wszystkich członków grupy, wybieramy (jako administrator) opcję „opuść grupę” oraz „opuść i usuń„.

Warto pamiętać, że usunięcie grupy na facebooku jest czynnością nieodwracalną, nie możemy jej cofnąć.

Ponadto, jeżeli nie jesteśmy administratorem grupy, a została ona usunięta, niestety nie zostaniemy o tym powiadomieni. Usunięcia może dokonać tylko administrator będący jednocześnie założycielem grupy. Jeżeli usuniemy wszystkich członków grupy, a następnie ją opuścimy, zostanie ona usunięta samoistnie. Dzięki temu, zasoby Facebooka

nie ulegają zaśmieceniu i cały czas działa on sprawnie. To rozwiązanie ma zapobiegać sytuacjom, kiedy wszyscy członkowie porzucają grupę, ale nikt nie pomyślał o tym, aby ją usunąć.

Archiwizacja grupy na Facebooku

Facebook oferuje także możliwość archiwizacji grupy. Zasadniczo, czynność różni się od usunięcia tym, że możemy ją cofnąć. Administratorzy mogą usuwać zamieszczone w niej posty, materiały i zdjęcia, przyjmować nowych członków i blokować ich. Grupa nadal będzie widoczna w wyszukiwarce Facebooka, jeśli jesteśmy jej członkiem, założycielem lub administratorem. Osoby postronne nie mają do niej dostępu. W przeciwieństwie do usunięcia, archiwizację grupy może przeprowadzić każdy jej administrator, nawet jeśli nie jest założycielem. Jeżeli cofniemy archiwizację grupy, na powrót stanie się ona widoczna w wynikach wyszukiwania Facebooka.

Pamiętajmy aby, zanim usuniemy grupę na Facebooku, przemyśleć dobrze swoją decyzję. Jeśli zmienimy później zdanie, niestety będzie już za późno. Jeśli nie jesteśmy pewni co do tego, czy nie będziemy później potrzebowali zgromadzonych w grupie materiałów lub kontaktów, być może lepszym rozwiązaniem będzie jej tymczasowa archiwizacja. Dla osób, które potrzebują wizualnego przedstawienia zagadnienia dobrą informacją będzie to, że na Youtube bez problemu odnajdziemy wiele filmików, które w przejrzysty i czytelny sposób przedstawiają wszystkie aspekty problemu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here