Dezaktywacja konta na fb na czym polega, czyli jak usunąć konto na Facebooku?

dezaktywacja konta na fb na czym polega czyli jak usunac konto na facebooku
Dezaktywacja konta na fb - co widzą znajomi? Czy Twoje stare posty nadal są dla nich widoczne?

Dezaktywacja konta na fb – co widzą znajomi? Czy dane profilowe znikają?

Facebook to witryna, która obecnie prowadzi prym wśród portali społecznościowych. Umożliwia darmową komunikację między znajomymi, pozwala udostępniać i poznawać interesujące użytkownika treści. Dzięki witrynie łatwo być na bieżąco z planowanymi w okolicy wydarzeniami czy informacjami podawanymi przez ulubione zespoły na ich fanpage’ach.

Zdarza się jednak, że użytkownicy postanawiają usunąć swoje konta na stronie. Przyczyny tego są różne – niektórym strona się znudziła, część i tak przestała z niej już korzystać, inni po prostu chcą na jakiś czas zniknąć z Internetu. Jednak nie dla każdego dezaktywacja konta jest łatwym zadaniem.

Jak usunąć profil na Facebooku?

By usunąć profil na Facebooku, trzeba tymczasowo dezaktywować konto. Nie można usunąć profilu od razu – musi zostać na jakiś czas dezaktywowany. Po jakimś czasie usunie się wtedy samoczynnie, chyba że użytkownik postanowi zrezygnować z usunięcia konta – wtedy wystarczy się zalogować, by anulować dezaktywację.

Usunięcie konta na Facebooku

Dezaktywacji konta na Facebooku można dokonać,

  1. logując się na stronie
  2. wchodząc w zakładkę “Ustawienia i prywatność”, a następnie w ustawienia
  3. W sekcji “Twoje informacje na Facebooku” należy kliknąć “Własność konta i kontrola”.
  4. Wtedy wyświetli się “Dezaktywacja i usunięcie”, po którego wybraniu pojawi się opcja “Usuń konto”.
  5. Dalej system sam poprowadzi użytkownika przez kolejne etapy usuwania konta.
  6. Należy wtedy wybrać “Kontynuuj do usuwania konta”, po czym na dole strony kliknąć komendę “Usuń konto”.
  7. Pojawi się pasek do wprowadzenia hasła, którego dotychczas użytkownik używał do logowania się na stronie.
  8. Po jego wpisaniu należy wybrać opcję “Kontynuuj”, a następnie “Usuń konto”.
  9. Profil użytkownika zostanie wtedy zdezaktywowany.

Po upływie trzydziestu dni konto fb usunie się na stałe samoczynnie.

Zmieniłem zdanie. Jak zapobiec usunięciu konta?

Jeśli jednak w ciągu tych trzydziestu dni użytkownik uzna, że chce anulować proces usuwania konta, wystarczy, że zaloguje się na witrynie, wykorzystując swoje hasło i login, a proces dezaktywacji zakończy się i będzie mógł znów korzystać z Facebooka oraz Messengera FB. Po zalogowaniu się na portalu trzeba wtedy wybrać jedynie opcję “Anuluj usunięcie”.

Usuwanie treści zamieszczonych przez użytkownika na witrynie może potrwać nawet 90 dni, jednak przez ten czas będą one już niedostępne dla innych użytkowników Facebooka.

Jeśli masz na swoim koncie fb ważne informacje, zdjęcia lub inne dane, które chciałbyś zachować, zapisz ich kopię przed rozpoczęciem procesu dezaktywacji. Gdy konto zostanie usunięte, nie będziesz miał już możliwości odzyskania ich. Ważne jednak, byś miał też świadomość tego, że po usunięciu profilu wiadomości, które wymieniałeś z innymi użytkownikami, nadal zostaną zachowane w ich czacie.

Ponowna aktywacja konta na Facebooku

Jeśli więc chcesz usunąć swój profil, by pozbyć się z Internetu wysyłanych do innych użytkowników wiadomości, zastanów się nad tym – wiadomości i tak pozostaną, a utrata konta po jego trwałym usunięciu będzie nieodwracalna. Jeśli jednak masz pewność, że chcesz na stałe usunąć swój profil, zapisz kopię swoich danych i wykonaj podane w powyższym tekście kroki. Pamiętaj także, że jeśli zmienisz zdanie, w ciągu trzydziestu dni możesz anulować dezaktywację konta fb.

Usuwanie konta na Facebooku – co widzą Twoi znajomi?

Wiesz już, jak usunąć konto na Facebooku (a co za tym idzie: konto messenger). Czy wiesz jednak, że nie wszystkie Twoje dane zostaną usunięte?

Niektóre informacje nadal będą przechowywane na Twoim koncie. Twoi znajomi nadal będą mieć dostęp do wysłanych przez Ciebie wiadomości. W bazie danych Facebooka pozostaną również kopie niektórych materiałów (w tym plików dziennika).

Jak więc widzisz – największym Twoim zmartwienie powinny być wysłane wiadomości. Możesz je oczywiście usunąć ręcznie, poprzez wybranie funkcji “cofnij wysyłanie wiadomości” – niestety ręczne usuwanie wszystkich wiadomości jest fizycznie niemożliwe (a przynajmniej nie pod względem ogromu czasu, jaki będziesz musiał poświęcić).

Wracając: wiesz już, jak usunąć i ponownie aktywować konto na serwisie Facebook. Usunięcie konta fb wiąże się również z usunięciem konta w aplikacji messenger. Mimo wszystko niemożliwe jest trwałe usunięcie swoich informacji z baz danych serwisu.

Udostępnij

Mogą Cię Zainteresować
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA