Tweety na temat @windowsmaniapl
r   e   k   l   a   m   a
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: L720 L1320 L1520 - wrażenia, różnice, opinie

  1. #1

    OFF-LINE

    Dołączył
    17.07.2013
    Posty
    717
    Telefon
    L720 L1320 L1520
    FW
    8.1
    Operator
    Play
    Dziękuję
    28
    Podziękowano
    28(22)

    L720 L1320 L1520 - porównanie, wrażenia, różnice, opinie

    Reklama:
    Takie małe porównanie, głównie Lumii 1320 z Lumią 1520, L720 dorzuciłem jako taki punkt odniesienia, bo jednak jest to słuchawka sprzed dwóch lat.

    Z tego co zauważyłem:
    -brak NFC w L1320
    -aparaty w L1320 i L720 robią całkiem niezłe fotki nawet w stosunku do "wypasu" w L1520, albo inaczej, może to Lumia rozczarowała mnie zdjęciami w stosunku do innych "niefotograficznych" słuchawek - czepiam się tu głównie o prześwietlanie jasnych elementów zdjęcia
    -W L720 i L1320 lepiej działający dotyk (sic!) niż w L1520 - to niestety jest porazka na całej linii bo dotyk w 1520 działa naprawdę źle (częste wyktywanie przesunięcia jako dotknięcia, nie reagowanie przy pierwszym dotknięciu po dłuższej chwili)
    -Gorsze odwzorowanie kolorów w L1320 i L720 niż w L1520 - w tańszych słuchawkach kolory są znacznie bardziej blade
    -W L1320 trochę wolniej wszystko się odbywa np. przy ściąganiu i instalacji kilku aplikacji naraz - szybciej niż w L720, ale sporo wolniej niż w L1520
    -Ogólnie wydajność na L720, L1320 czy L1520 jest zbliżona, np. Candy Crush Saga włącza się do poziomu menu w identycznym czasie na L1320 i L1520
    -Mocniejsze wibracje w L1320 niż w pozostałych dwóch - jest to istotne bo w 720 i 1520 praktycznie nie czuć ich w kieszeniu
    -Brak podświetlenia klawiszy funkcyjnych w L1320 - wada do przyzwyczajenia
    -L1320 dużo lepiej leży w dłoni i łatwiej wchodzi do kieszeni z uwagi na ścięte rogi. Porównując te dwa 6 calowce 1520 jest w stosunku do 1320 nieporęczna.
    -Wadą też jest brak oryginalnego etui do L1320 takiego jak do L1520

    Jak za 650zł za L1320 jest więcej niż dobrze w stosunku do równo dwa razy droższej L1520 i przyznam, że gdybym miał kupować te telefony jeszcze raz tylko w odwrotnej kolejności, to zdecydowanie wybrałbym Lumię 1320 zamiast 1520. Za pierwszą zapłaciłem 650zł, za drugą 1200zł i uważam, że różnice nie są warte tych 550zł. Jedyny moment kiedy sensownie można wykorzystać te 4 rdzenie i 2GB ramu to np. przetwarzanie wielu obrazów w Office Lens czy instalowanie aplikacji i granie w gry jednocześnie.

    Faktem jest, że np. IE na Lumii 720 działa zupełnie inaczej - jest jakby okrojony, ale na 1320 działa już tak samo jak na 1520. Do tego Lumia 720, która niby ma tylko 512MB ram prędzej czy później, pomimo dwóch lat na karku, dostawała wszystkie narzędzia, aktualizacje i programy które dostepne były na innych nowszych słuchawkach, a w samej pracy systemu gorsze podzespoły zupełnie nie przeszkadzają.

    Oczywiste jest, że na 1520 szybciej przerobię 20 zdjęć tablicy na prezentację niż na 720, ale mimo to na obu mogę to zrobić. W przypadku 1320 zrobię to praktycznie równie szybko co na 1520, więc czy jest sens płacić 2x więcej za tę słuchawkę, która w dodatku ma istotne wady w stosunku do tańszych odpowiedników?




    Na zdjęciach 2x Lumia 720 1x 1320 i na spodzie kanapki Lumia 1520
    Do tego widoczny od prawej futerał CC-1057, chińskie plecki i CP-623
    Ostatnio edytowane przez buladag ; 03-01-2015 o 19:47

  2. Pani SponsorPanna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google


    Dołączył
    24-08-2012
    Skąd
    Internet
    Telefon
    Lumia 900
    Operator
    Play
    Postów
    2134
    Podziękowano
    871(239)
  • #2

    OFF-LINE
    Moderator Globalny Awatar Potok666

    Dołączył
    17.11.2012
    Posty
    7,397
    Telefon
    Lumia 920|640|625
    FW
    10586.456 | 14375
    Operator
    Play
    Dziękuję
    2,478
    Podziękowano
    2,786(806)
    Jeżeli chodzi o aparaty no to nawet nie podlega dyskusji, L1320 i L720 jest o wiele gorsza od starej L920, zreszta już L920 cięzko porównywać do L1520 nie ta liga jeżeli chodzi o aparat
    >>Mój kanał na youtube<<|>>Mój fotoblog<<CPU: Intel Core i5 4690K 3500/3900MHzCOOLING: SilentiumPC Fera 2 HE1224GPU: Zotac GeForce GTX 980 AMP! Extreme Edition 1393MHz/1800MHz @ 1500MHz/1950MHzMOBO: ASRock Z97M PRO4 RAM:G.Skill TridentX DDR3 2x4GB 2400MHz CL10SSD: Crucial M500 120GBHDD: Western Digital Caviar BlueSND: DAC uNOSTROMO Black PSU: Corsair Builder Series CX 600W 80+ Bronze
    Samsung Galaxy S7 edge

  • #3

    OFF-LINE

    Dołączył
    17.07.2013
    Posty
    717
    Telefon
    L720 L1320 L1520
    FW
    8.1
    Operator
    Play
    Dziękuję
    28
    Podziękowano
    28(22)
    Zaskoczył mnie aparat w L720 i w 1320 w sumie też. Pomijając kwestię rozdzielczości, nie odstają aż tak bardzo od L1520 jak się tego spodziewałem.

  • #4

    OFF-LINE

    Dołączył
    17.07.2013
    Posty
    717
    Telefon
    L720 L1320 L1520
    FW
    8.1
    Operator
    Play
    Dziękuję
    28
    Podziękowano
    28(22)
    Jak dojdzie, to dopiszę jeszcze wrażenia jak 1320 użytkuje się z futerałem Nillkin Fresh.

  • #5

    ON-LINE
    Awatar ali_cja

    Dołączył
    29.08.2014
    Lokalizacja
    Koszalin/Gdańsk
    Posty
    5,211
    Telefon
    L 930, 950XL DS,1320
    Operator
    Plus,Play
    Dziękuję
    668
    Podziękowano
    1,408(866)
    Wpisów na blogu
    36
    Mam to etui i jestem "w miarę" zadowolona. Nie podobają mi się głównie grube, plastikowe i błyszczące plecki. Do Nexusa 7 też mam Nillkin ale wykonanie całego etui jest o niebo lepsze.

  • #6

    OFF-LINE

    Dołączył
    17.07.2013
    Posty
    717
    Telefon
    L720 L1320 L1520
    FW
    8.1
    Operator
    Play
    Dziękuję
    28
    Podziękowano
    28(22)
    Etui doszło. Faktycznie jakością wykonania plecków nie grzeszy. Zamówiłem teoretycznie kolor czarny, o ile front przedniej klapki jest poryty czymś gumowanym w kolorze czarnym o tyle tył jest tandetnie plastikowy i w kolorze grafitowym. Jest śliski i błyszczący, co za tym idzie po jednym dniu jest porysowany, o wypalcowaniu nie wspominam. Wnętrze klapki pokryte jest flokiem. Ogólnie etui jak etui, ale za 30zł vs. 40zł za oryginał do 1520 spodziewałem się czegoś lepszego.
    Pokusiłem się nawet o sprawdzenie czy to oryginał i zgodnie z informacją na stronie Nillkin wychodzi, że to oryginał (numer spod zdrapki na opakowaniu był sprawdzany pierwszy raz przeze mnie).
    Generalnie nie wiem skąd te superlatywy nt. tych etui w internecie.

  • #7

    OFF-LINE
    Awatar Kratylos

    Dołączył
    17.05.2013
    Posty
    132
    Telefon
    Nokia Lumia 1520
    Operator
    Polkomtel
    Dziękuję
    2
    Podziękowano
    22(14)
    1520 robi o niebo lepsze foty od tych fonow ja mam porównywanie do 820 zony i nie ma porównania a tam jest przeciez lepsze oczko niż w 1320 czy 720 juz nie wspomnę o wbudowanej pamięci.. Lte 150 itp
    Sent from my RM-937_eu_poland_1014 using Tapatalk
    pozdr.
    Kratylos

  • #8

    OFF-LINE

    Dołączył
    17.07.2013
    Posty
    717
    Telefon
    L720 L1320 L1520
    FW
    8.1
    Operator
    Play
    Dziękuję
    28
    Podziękowano
    28(22)
    Cytat Zamieszczone przez Kratylos Zobacz posta
    1520 robi o niebo lepsze foty od tych fonow ja mam porównywanie do 820 zony i nie ma porównania a tam jest przeciez lepsze oczko niż w 1320 czy 720 juz nie wspomnę o wbudowanej pamięci.. Lte 150 itp
    Sent from my RM-937_eu_poland_1014 using Tapatalk
    Ta? Łap dwie fotki w takich samych warunkach, napisz która jest z którego fona (1320 vs. 1520 - 720ką nie robiłem, bo przy takim oświetleniu wyszło by lepiej z uwagi na jaśniejszy obiektyw) Tryb auto bez lampy.


    PS: Usunąłem EXIF więc nic tam nie znajdziesz.
    Ostatnio edytowane przez buladag ; 19-01-2015 o 14:53

  • #9

    OFF-LINE

    Dołączył
    18.01.2015
    Posty
    10
    Telefon
    wave 8500
    Dziękuję
    19
    Podziękowano
    2(2)
    Górna fotka 1520 dolna fotka 1320. Rożnicę widać ale fakt nie jest powalająca.

    BTW Właśnie sobie zamówiłem 1320, zupełnie zapominając o braku podświetlania klawiszy sic! IMHO bezsensowna oszczędność upierdliwa dla użytkowników.

  • #10

    OFF-LINE
    Moderator Globalny

    Dołączył
    17.04.2014
    Posty
    2,484
    Telefon
    L950XL/L735/L730
    FW
    RS3,AU,Denim
    Operator
    optymalny
    Dziękuję
    325
    Podziękowano
    298(262)
    Tak czytam i myślę w zasadzie tak samo jak @buladag, co prawda na podstawie innych modeli, ale tych samych można powiedzieć możliwościach foto(L620 i L930 w moim przypadku). Bo co prawda, różnice są, owszem, ale jeśli spojrzeć na najsłabsze i najmocniejsze ( pomijam L1020, choć czemu nie), to nie jest to skok na tyle duży, by mówić o ogromnej różnicy jakości. Biorąc jeszcze pod uwagę chimeryczność tych maleństw, okazuje się że można zrobić dobre zdjęcie 620-ką i kiepskie 930-ką. Sam wziąłem 930-kę głównie ze względu na aparat(miał zrekompensować mi słabą baterię, brak slotu, brak GS), niestety tak się nie stało, też czuję niedosyt topowego aparatu, tym bardziej, że początkowo miałem nabyć 830-kę, która posiada to czego brak 930-ce, no właśnie, poza "lepszym" aparatem

  • Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

    Informacje o wątku

    Użytkownicy przeglądający ten wątek

    Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

    Podobne wątki

    1. Odpowiedzi: 280
      Ostatni post / autor: 02-02-2015, 22:20
    2. [Nokia X] Pierwsze opinie i wrażenia
      Przez Potok666 w dziale Android
      Odpowiedzi: 27
      Ostatni post / autor: 19-03-2014, 10:09
    3. Odpowiedzi: 36
      Ostatni post / autor: 06-12-2013, 14:21
    4. SGS 3 ogólne wrażenia
      Przez rakers w dziale Android
      Odpowiedzi: 59
      Ostatni post / autor: 04-05-2013, 17:02
    5. Pierwsze wrażenia po premierze
      Przez djtonka w dziale Dyskusja ogólna
      Odpowiedzi: 70
      Ostatni post / autor: 02-01-2013, 12:04

    Uprawnienia umieszczania postów

    • Nie możesz zakładać nowych tematów
    • Nie możesz pisać wiadomości
    • Nie możesz dodawać załączników
    • Nie możesz edytować swoich postów
    •  
    Kontakt
    administracja[at]windowsmania.pl

    Kopiowanie zawartości strony bez zezwolenia zabronione
    Dołącz do nas