Tweety na temat @windowsmaniapl
r   e   k   l   a   m   a
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Impera S - nowy gracz na rynku WP 8.1

  1. #1
    Moderator Globalny Awatar Jarosław Skrzymowski

    Dołączył
    23.09.2013
    Lokalizacja
    Przemyśl
    Posty
    1,244
    Telefon
    Lumia 950 + MS-HD10
    FW
    01078000531623635014
    Operator
    Play PL
    Dziękuję
    173
    Podziękowano
    362(217)

    Impera S - nowy gracz na rynku WP 8.1

    Reklama:

    18 września na polski rynek wejdzie kolejny smartfon z preinstalowanym systemem Windows Phone 8.1 (8.10.12393.890). Będzie to urządzenie rumuńskiej firmy ALLVIEW, Impera S.


    Telefon wyposażono w pięciocalowy wyświetlacz IPS o rozdzielczości HD (720x1280) chroniony warstwą Dragontrail. Impera prezentuje się bardzo ładnie, posiada dobrze spasowane komponenty, dodatkowo obsługuje dwie karty SIM (wielkości standardowej).




    Ogólne parametry telefonu:


    DUAL SIM
    Standard GSM: SIM 1: 2G; 900/1800 Mhz; SIM 2: 2G; 900/1800 Mhz;
    Standard UMTS: SIM 1: 3G; 900/2100 Mhz; SIM 2: brak obsługi 3G.
    Możliwość łączenia historii SMS i połączeń we wspólnym kafelku.


    Wymiary telefonu: 144,85x72,1x8,75 mm
    Waga: 158 g.
    Wyświetlacz: 5” IPS-LCD 1280x720 px; Multitouch 5-punktowy.
    Bateria: Litowo – Polimerowa 2000 mAh Czuwanie max. 200 h, rozmowy max. 500 min.;
    Ładowarka: 5V, 1000 mA;


    Pamięć
    Pamięć wbudowana Flash: 8 GB, dla użytkownika 5,91 GB;
    Gniazdo kart micro SDHC do 32GB;
    Pamięć RAM: 1GB;
    Procesor:
    CPU: MSM 8212 QuadCore 1,2 GHz;
    GPU: Adreno 302


    GPS: tak;
    Radio: tak z RDS;
    3G: HSPA+ (SIM 1);
    EDGE: Class 10;
    GPRS: Class 12;
    Bluetooth: 4.0 EDR, A2DP;
    WLAN: WiFi 802.11b/g/n;
    Hotspot: tethering poprzez WiFi
    USB: 2.0 micro USB;


    Accelerometr: tak;
    czujnik orientacji: nie;
    dwuosiowy czujnik położenia: nie;
    Compass: nie;
    NFC: nie;
    Ładowanie bezprzewodowe: nie;
    czujnik zbliżeniowy: tak;
    Czujnik oświetlenia: tak.



    Mulimedia:

    Kamera główna:
    PHOTO: 8 Mpx, 3264x2448; autofocus, dotykowy focus, flash; ISO 100, 200, 400, 800, auto; Rozdzielczość: 8MP, 5MP, 3MP, 1280x720, 1024x768, 800x600; Scena: auto, portret, sport, śnieg, noc, plaża, słońce, świeca, światło z tyłu; Kompensacja ekspozycji: od (–12) do (+12) stopniowane co 2; Balans bieli: pochmurno, światło dzienne, flash, świetlówka, żarówka, świeca; Filtr migotania: Off, 50 Hz, 60 Hz, auto;
    VIDEO: 864x480 (max) 30 FPS, 800x480, 640x480; doświetlenie video; balans bieli.

    Kamera przód :
    Skype videorozmowy;
    PHOTO: 2 Mpx, 1600x1200, 1280x720, 640x480; Scena, kompensacja ekspozycji, balans bieli, filtr migotania;
    VIDEO: 864x480 (max) 12 FPS, 800x480, 640x480; balans bieli.


    Odtwarzanie video: standard WP 8.1;
    Odtwarzanie audio: standard WP 8.1;
    Korektor graficzny i DOLBY - brak
    Wyjście audio: mini Jack stereo;
    Gniazdo micro USB 2.0 z opcją tylko ładowanie i transmisja danych, wykrywanie wolnej ładowarki;



    Telefon otrzymałem do testów w wersji, która wejdzie na rynek dnia 18.09.2014 r. W pudełku wykonanym z mocnego i estetycznego lakierowanego kartonu znajduje się smartfon IMPERA S, ładowarka sieciowa, kabel USB do ładowarki i transmisji danych, słuchawki, folia zabezpieczająca wyświetlacz, skrócona instrukcja obsługi w 9-ciu językach, w tym PL (producent obiecuje, że w dniu premiery będzie dołączona rozszerzona instrukcja po polsku), gwarancja.



    Przebieg testu.

    Wrażenie ogólne:

    Telefon w obudowie z tworzywa lakierowanego, design przyjemny dla oka, ekran umieszczony w cienkiej ramce koloru czarnego lekko powyżej powierzchni wyświetlacza, w zamierzeniu zapewnić mającej jego dodatkową ochronę przy odłożeniu ekranem do dołu.


    U góry z prawego boku znajduje się przycisk Power, z lewej strony natomiast przycisk zwiększenia i zmniejszenia głośności.


    Brak dedykowanego przycisku aparatu. Dotykowe przyciski Wstecz, Windows oraz Lupa umieszczono poniżej wyświetlacza, dodatkowo są one podświetlane.


    U góry znajdują się od lewej: kamera przednia, słuchawka oraz czujniki oświetlenia i zbliżeniowy. Reakcja czujników jest prawidłowa, dobra widoczność w świetle słonecznym.


    Na krawędzi górnej umieszczono gniazdo mini Jack oraz micro USB. Z tyłu znajduje się kamera główna wraz z diodą doświetlającą, mikrofon do video oraz w dolnej części czysto i głośno grający głośnik.


    ]Kamera główna jest lekko wystająca, przez co telefon opiera się na niej leżąc na plecach. Wizjer, podobnie jak wyświetlacz jest chroniony lekko wystającą krawędzią.
    Pokrywa baterii z tworzywa w tonacji karbonu zamyka wnętrze z dwoma gniazdami kart SIM oraz gniazdem karty pamięci i wymienną baterią.


    Telefon wygodnie leży w dłoni, ale raczej możemy zapomnieć o obsłudze wyświetlacza jedną ręką z racji na jego wielkość.


    Sam wyświetlacz jest wysokiej jakości o wyraźnym obrazie bez przebarwień i naturalnych kolorach. Niestety, nie znajdziemy tu funkcji Glance Screen, ani opcji double tap to wake up. Ekran powiadomień obsługuje pięć ikon.


    Jakość rozmów z obydwu kart SIM jest poprawna, a nawet bardzo poprawna.

    Słuchawki dołączane do zestawu grają nadspodziewanie głośno i z głębokim basem, dodatkowo umożliwiają sterowanie odtwarzaniem muzyki za pomocą jednego przycisku: jedno przyciśnięcie krótkie: pauza, dwa: utwór do przodu, trzy: utwór do tyłu. Mogą one wystarczyć nawet dla średnio wymagającego melomana. Dla bardziej wymagających dobrze współpracują słuchawki wyższej klasy, pomimo braku korektora dźwięk trzyma fason, zapewniając komfortowe odsłuchiwanie muzyki. Dodam, że jest to jak dotąd najlepiej grający telefon spotkany przeze mnie, ale rozumiem, że są osoby o wyższych wymaganiach.


    Jeszcze jedna bardzo ważna uwaga – nie występuje tutaj słynne już na Naszym forum „kaszlnięcie” pomiędzy utworami odtwarzanymi w ciągu.


    Teraz kilka słów o aparacie. Tutaj jest już raczej tylko przeciętnie, ponieważ po groźnie wyglądającym obiektywie głównej ośmiomegapikselowej kamery spodziewałem się czegoś więcej, niż zdjęć o wadze maksymalnie do 2MB oraz wysokim stopniu kompresji psującym jakość.
    Mam nadzieję, że producent będzie w stanie to zmienić poprzez poprawę oprogramowania kamery oraz dodanie dedykowanej do niej aplikacji do obsługi. O filmach uzyskanych za jej pośrednictwem nie będę wspominał – są, bo są i tyle.


    To co interesuje obecnie większość młodych ludzi, to gry oraz odtwarzanie filmów.

    Zarówno do pierwszej jak i drugiej części nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Co prawda do testu używałem tylko grę Asphalt 8 Airborn, ale nie stwierdziłem najmniejszych lagów. Filmy w formacie AVI odtwarzane są bardzo płynnie, a przy pięciocalowym wyświetlaczu i znakomitym dźwięku zarówno z głośnika jak i dołączonych słuchawek, zapewniony mamy relaks na dobrym poziomie.


    Internet i serwisy oferujące odtwarzanie obrazu i dźwięku strumieniowo.

    Przy otwartych dwunastu zakładkach, między innymi YouTube HD, włączyłem dodatkowo Asphalt 8, film AVI oraz odtwarzacz muzyczny, następnie przełączając się pomiędzy tym wszystkim nie udało mi się zawiesić telefonu, a zakładki w IE otwierały się w pozostawionych miejscach – no cóż, chyba dobry wynik?


    Teraz kolej na GPS – tutaj niestety nic nie jest na razie w stanie pobić mojej Lumii 720, na pozycjonowanie mapy musiałem chwilę poczekać, ale okazało się, że tylko przy pierwszym uruchomieniu. W terenie telefon podążał za pozycją, nie dając powodów do narzekania. Współpracy z nawigacją nie oceniałem, ponieważ nie mamy tutaj sztandarowych produktów Nokii, takich jak HereDrive+, przynajmniej na tą chwilę, trzeba wydać 142,00 PLN.


    Bluetooth – tu dla odmiany jest bardzo dobrze – błyskawiczne odnajdowanie urządzeń i bezproblemowe parowanie.


    Na koniec o obsłudze kart pamięci oraz ładowarce. Do dyspozycji miałem tylko Kingstona 16 GB (class 4), z którą to kartą WP 8.1 zbytnio się nie lubi, ale po początkowych problemach, okazało się, że lekarstwem jest przywrócenie telefonu do ustawień fabrycznych z włożoną kartą, od tej chwili wszystko było już prawidłowo, czyli zapis i odczyt danych oraz instalacja programów na karcie pamięci odbywały się prawidłowo.


    A co na temat ładowarki? Otóż ładowanie dochodzi do 99%, a później czekamy, czekamy, wyłączamy telefon pozostawiając podpiętą ładowarkę i za chwilę mamy 100%.


    No i kto by przypuszczał, że piszę tutaj o telefonie rumuńskiego producenta wykonanym w PRC (Chiny). Ale czego nie robią dzisiaj Chińczycy?Podsumowując, uważam, że telefon dobrze odnajdzie się wśród młodych ludzi bazujących na multimediach i będzie dobrą alternatywą dla Lumii 920, 925, czy też 930, szczególnie dla 1320.


    Wspomnę tylko, że program testowy umieścił Imperę S wyżej niż wspomniane modele, a nawet przed Lumią1020, ale takim programom nie pozostawia się siły opiniodawczej.





    Pozostałe zdjęcia telefonu:


    No i jeszcze oficjalna cena na polski rynek, którą podała mi Pani od marketingu - 741,00 PLN


    Dla kogo zatem przeznaczony będzie ten telefon? Moim zdaniem trafi on do odbiorcy poszukującego nowego smartfona, nie wiążącego umową z operatorem, potrzebującego dużego i wyraźnego w wyświetlacza do przeglądania Internetu i korzystania z multimediów typu filmy lub gry, który nie chce jednocześnie zostać profesjonalnym fotografem. Jeżeli cena będzie stopniowo malała a telefon będzie otrzymywał wsparcie ze strony aktualizacji od producenta, warto będzie zainwestować w ten aparat, jako alternatywę dla kulejącej strefy średniej.

    Ostatnio edytowane przez Jarosław Skrzymowski ; 08-05-2015 o 10:17

  2. 8 następujących użytkowników podziękowało Jarosław Skrzymowski za ten post:

    AMi (15-09-2014),Djkam (15-09-2014),djtonka (14-09-2014),marass82 (14-09-2014),nynek (17-09-2014),Sigma (14-09-2014),to_ja (14-09-2014),Yziek (14-09-2014)

  3. Pani SponsorPanna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google


    Dołączył
    24-08-2012
    Skąd
    Internet
    Telefon
    Lumia 900
    Operator
    Play
    Postów
    2134
    Podziękowano
    871(239)
  • #2

    OFF-LINE
    Moderator Globalny Awatar Yziek

    Dołączył
    31.12.2012
    Lokalizacja
    Kraków
    Posty
    5,351
    Telefon
    Lumia 920
    FW
    W10
    Operator
    Play
    Dziękuję
    217
    Podziękowano
    1,211(536)
    Zapraszamy do czytania i komentowania, tekst uzupełniony przez Jarosław Skrzymowski.
    Psychologiquement sous-évalué



    Yziekk

  • #3

    OFF-LINE

    Dołączył
    02.10.2012
    Posty
    341
    Telefon
    L950
    Dziękuję
    32
    Podziękowano
    37(29)
    toć to niesławny prestigio 85xx.... Czajna pełną gębą...
    DEFY->LUMIA 800->RAZR>ASCEND P6->LUMIA 1320>P8>Moto X 2gen>L950
    iPad2->Dell Venue 8 pro

  • #4

    OFF-LINE
    Awatar djtonka

    Dołączył
    19.08.2012
    Posty
    20,890
    Telefon
    jakiś amerykański
    FW
    fresz
    Operator
    rydzyk
    Dziękuję
    7,947
    Podziękowano
    221,878(11,122)
    Wszyscy ci nowi producenci zamawiają chyba to HW w jednym garażu. Duże karty SIM i to dwie to sporo zmarnowanego miejsca. Kamerki pewnie te same i pewnie od Samsunga jak Prestigio ale nie przyłożą się do sterowników

  • #5

    OFF-LINE

    Dołączył
    29.03.2013
    Posty
    1,847
    Telefon
    8S, L620, S4 mini
    Dziękuję
    394
    Podziękowano
    160(131)
    Dlatego jak ma coś działać dobrze, to lepiej zainwestować w sprawdzone produkty

  • #6

    OFF-LINE
    Awatar djtonka

    Dołączył
    19.08.2012
    Posty
    20,890
    Telefon
    jakiś amerykański
    FW
    fresz
    Operator
    rydzyk
    Dziękuję
    7,947
    Podziękowano
    221,878(11,122)
    nie przemyśleli, rzut oka na używane i co w stanie jesteś kupić za 700zł... w zasadzie wszystko

  • #7

    OFF-LINE
    Zbanowany

    Dołączył
    24.09.2012
    Lokalizacja
    Biskupiec
    Posty
    160
    Telefon
    Nokia Lumia 520/920
    FW
    Cyan
    Operator
    Plus LTE
    Dziękuję
    152
    Podziękowano
    32(23)
    No niedługo na ♥♥♥♥♥♥♥.pl pełna recenzja tego telefonu
    Jeszcze czekam na kuriera :P

  • #8
    AMi

    OFF-LINE
    Moderator Globalny Awatar AMi

    Dołączył
    13.08.2013
    Lokalizacja
    PL
    Posty
    2,272
    Telefon
    L640, L650
    Operator
    Plus
    Dziękuję
    264
    Podziękowano
    549(418)
    Cytat Zamieszczone przez nynek Zobacz posta
    jak ma coś działać dobrze, to lepiej zainwestować w sprawdzone produkty
    Na przykład w HTC, np 8S?

    A do tematu: Fajna recenzja, rzeczowa. Daje pojęcie co to za sprzęt. Szacunek @Jarosław Skrzymowski za Twoją pracę.
    Szkoda tylko, że fotki słuchawki takie słabe.
    "Nigdy nie dyskutuj z idiotą: najpierw sprowadzi Cię na swój poziom, a potem zabije doświadczeniem"

  • #9
    Moderator Globalny Awatar Jarosław Skrzymowski

    Dołączył
    23.09.2013
    Lokalizacja
    Przemyśl
    Posty
    1,244
    Telefon
    Lumia 950 + MS-HD10
    FW
    01078000531623635014
    Operator
    Play PL
    Dziękuję
    173
    Podziękowano
    362(217)
    Cytat Zamieszczone przez AMi Zobacz posta
    Na przykład w HTC, np 8S?

    A do tematu: Fajna recenzja, rzeczowa. Daje pojęcie co to za sprzęt. Szacunek @Jarosław Skrzymowski za Twoją pracę.
    Szkoda tylko, że fotki słuchawki takie słabe.
    Specjalnie dla Ciebie postaram się jeszcze zrobić przed odesłaniem.

  • Jeden użytkownik podziękował Jarosław Skrzymowski za ten post:

    AMi (16-09-2014)

  • #10

    OFF-LINE

    Dołączył
    29.03.2013
    Posty
    1,847
    Telefon
    8S, L620, S4 mini
    Dziękuję
    394
    Podziękowano
    160(131)
    Cytat Zamieszczone przez AMi Zobacz posta
    Na przykład w HTC, np 8S?
    Akurat HTC staram się omijać szerokim łukiem

  • Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

    Informacje o wątku

    Użytkownicy przeglądający ten wątek

    Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

    Podobne wątki

    1. [Sony] Kolejny mało znaczący gracz i jego słuchawka @evleaks
      Przez djtonka w dziale Dyskusja ogólna
      Odpowiedzi: 13
      Ostatni post / autor: 10-07-2014, 17:27
    2. Kiedy na polskim rynku?
      Przez zuzek8 w dziale Dyskusja ogólna
      Odpowiedzi: 16
      Ostatni post / autor: 29-01-2013, 21:17
    3. Alcatel One Touch View - nowy gracz z 7.8
      Przez djtonka w dziale Dyskusja ogólna
      Odpowiedzi: 9
      Ostatni post / autor: 12-12-2012, 21:22

    Uprawnienia umieszczania postów

    • Nie możesz zakładać nowych tematów
    • Nie możesz pisać wiadomości
    • Nie możesz dodawać załączników
    • Nie możesz edytować swoich postów
    •  
    Kontakt
    administracja[at]windowsmania.pl

    Kopiowanie zawartości strony bez zezwolenia zabronione
    Dołącz do nas