Tweety na temat @windowsmaniapl
r   e   k   l   a   m   a
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Windows 10 Insider Preview w firmie

  1. #1

    OFF-LINE
    Awatar PANTONE337c

    Dołączył
    20.02.2014
    Posty
    58
    Telefon
    Ativ S
    Operator
    Virgin
    Dziękuję
    27
    Podziękowano
    11(9)

    Windows 10 Insider Preview w firmie

    Reklama:
    Dostałem w firmie laptopa z Windows 8 do wykonywania swojej pracy. Czy mogę zainstalować sobie na nim Windows 10? W sensie czy wszystko będzie w porządku od strony prawnej?

  2. Pani SponsorPanna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google


    Dołączył
    24-08-2012
    Skąd
    Internet
    Telefon
    Lumia 900
    Operator
    Play
    Postów
    2134
    Podziękowano
    871(239)
  • #2

    OFF-LINE

    Dołączył
    17.12.2012
    Lokalizacja
    Underneath the Stars
    Posty
    686
    Telefon
    Microsoft Lumia 950
    FW
    WM10 CU RP
    Operator
    Orange
    Dziękuję
    139
    Podziękowano
    97(82)
    Powiedz mi, skąd my mamy wiedzieć, jaki u Ciebie jest regulamin korzystania ze sprzętu służbowego?

  • #3

    OFF-LINE
    Awatar r.blaszczak

    Dołączył
    13.04.2013
    Lokalizacja
    Zielona Góra
    Posty
    716
    Telefon
    Lumia 950 CV PL
    FW
    Zawsze najnowsze
    Operator
    Polkomtel
    Dziękuję
    214
    Podziękowano
    298(188)
    I czy np. masz uprawnienia administratora?
    Pozdrawiam
    Robert Błaszczak
    http://www.blaszczak.pl

  • #4

    OFF-LINE
    Awatar PANTONE337c

    Dołączył
    20.02.2014
    Posty
    58
    Telefon
    Ativ S
    Operator
    Virgin
    Dziękuję
    27
    Podziękowano
    11(9)
    Nie ma takiego regulaminu.

  • #5

    OFF-LINE

    Dołączył
    17.12.2012
    Lokalizacja
    Underneath the Stars
    Posty
    686
    Telefon
    Microsoft Lumia 950
    FW
    WM10 CU RP
    Operator
    Orange
    Dziękuję
    139
    Podziękowano
    97(82)
    Krótko - Technical Preview nie jest oprogramowaniem nielegalnym i jego instalacja nie jest sama w sobie naruszeniem prawa. Co do sprzętu służbowego, to warunki korzystania z niego reguluje Twoja umowa z pracodawcą. I tak jak pisał @r.blaszczak potrzebne są do tego prawa administratora, co w przypadku sprzętu służbowego nie jest takie pewne, że je posiadasz na tej maszynie.

  • #6

    OFF-LINE
    Awatar PANTONE337c

    Dołączył
    20.02.2014
    Posty
    58
    Telefon
    Ativ S
    Operator
    Virgin
    Dziękuję
    27
    Podziękowano
    11(9)
    Uprawnienia administratora posiadam.
    Z pracodawcą związany jestem m in "umową o zobowiązaniu do zachowania poufności informacji". Natomiast w regulaminie Insider Program napisane jest: “We may collect information about your device and applications and use it for purposes such as determining or improving compatibility […] use voice input features like speech-to-text, we may collect voice information and use it for purposes such as improving speech processing,”
    “If you open a file, we may collect information about the file, the application used to open the file, and how long it takes any use [of] it for purposes such as improving performance, or [if you] enter text, we may collect typed characters, we may collect typed characters and use them for purposes such as improving autocomplete and spellcheck features,”
    Wygląda na to, że poczynania system, są niezgodne z umową. Ja pobierając Win 10 akceptuje ten regulamin, więc to ja jestem odpowiedzialny za system?
    Ostatnio edytowane przez PANTONE337c ; 12-05-2015 o 22:12

  • #7

    OFF-LINE
    Awatar djtonka

    Dołączył
    19.08.2012
    Posty
    20,903
    Telefon
    jakiś amerykański
    FW
    fresz
    Operator
    rydzyk
    Dziękuję
    7,948
    Podziękowano
    221,901(11,122)
    Czyli narażasz się

  • #8

    OFF-LINE
    Awatar r.blaszczak

    Dołączył
    13.04.2013
    Lokalizacja
    Zielona Góra
    Posty
    716
    Telefon
    Lumia 950 CV PL
    FW
    Zawsze najnowsze
    Operator
    Polkomtel
    Dziękuję
    214
    Podziękowano
    298(188)
    Nie wiemy, czy np. Twój laptop jest w domenie, czy korzystasz z jakiś specyficznych aplikacji (np. SAP), czy korzystasz z połączeń VPN. Problemów po zainstalowaniu W10 może być mnóstwo - powinieneś uzgodnić to ze służbami IT w Twojej firmie. Tu na Forum nikt Ci nie udzieli poprawnej odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez r.blaszczak ; 12-05-2015 o 22:43
    Pozdrawiam
    Robert Błaszczak
    http://www.blaszczak.pl

  • Jeden użytkownik podziękował r.blaszczak za ten post:

    PANTONE337c (12-05-2015)

  • #9

    OFF-LINE

    Dołączył
    17.12.2012
    Lokalizacja
    Underneath the Stars
    Posty
    686
    Telefon
    Microsoft Lumia 950
    FW
    WM10 CU RP
    Operator
    Orange
    Dziękuję
    139
    Podziękowano
    97(82)
    W dodatku nie jestem pewien czy w warunkach korzystania z preview (zarówno systemu jak i aplikacji) nie ma zastrzeżenia, że nie może on być używany w celach komercyjnych. A oczywiste jest, że służbowego laptopa nie używa się wyłącznie prywatnie.

  • Jeden użytkownik podziękował CureMar za ten post:

    PANTONE337c (13-05-2015)

  • #10

    OFF-LINE
    Awatar ali_cja

    Dołączył
    29.08.2014
    Lokalizacja
    Koszalin/Gdańsk
    Posty
    5,215
    Telefon
    L 930, 950XL DS,1320
    Operator
    Plus,Play
    Dziękuję
    669
    Podziękowano
    1,409(866)
    Wpisów na blogu
    36
    Zasady odpowiedzialności pracownika za powierzone mienie zostały określone w Kodeksie pracy / w art.124 i następnych /.
    Umowa powierzenia mienia nie musi być sporządzona na piśmie /forma pisemna jest wymagana do celów dowodowych/.
    KP wprowadził w zakresie tej odpowiedzialności domniemanie prawne winy pracownika / i to zarówno umyślność jak i nieumyślność/.
    Odpowiedzialność obejmuje rzeczywistą stratę jak i utracone korzyści.
    Musi istnieć związek przyczynowy pomiędzy powstałą szkodą a zachowaniem się pracownika.
    Ponieważ istnieje to domniemanie prawne, to na pracownik, który będzie chciał zwolnić się z odpowiedzialności, będzie musiał wykazać, że szkoda powstała z przyczyn od niego niezależnych. To, tak w skrócie.


    Czytając ten wstęp oraz uwagi moich "przedpośców", zapewne sam dojdziesz do wniosku, że nie powinieneś instalować na powierzonym sprzęcie wersji testowej, obarczonej ryzykiem zakłóceń w jego poprawnym działaniu.

  • Jeden użytkownik podziękował ali_cja za ten post:

    PANTONE337c (13-05-2015)

    Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

    Informacje o wątku

    Użytkownicy przeglądający ten wątek

    Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

    Podobne wątki

    1. Telefony w Windows Phone w firmie
      Przez Pixelonline w dziale Pytania i odpowiedzi
      Odpowiedzi: 3
      Ostatni post / autor: 20-09-2014, 00:23

    Uprawnienia umieszczania postów

    • Nie możesz zakładać nowych tematów
    • Nie możesz pisać wiadomości
    • Nie możesz dodawać załączników
    • Nie możesz edytować swoich postów
    •  
    Kontakt
    administracja[at]windowsmania.pl

    Kopiowanie zawartości strony bez zezwolenia zabronione
    Dołącz do nas