Tweety na temat @windowsmaniapl
r   e   k   l   a   m   a
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: USB 3.x "znika" lub bardzo wolno działa (jak USB 2)

  1. #1

    OFF-LINE

    Dołączył
    25.04.2019
    Posty
    1
    Telefon
    OnePlus 3T
    Dziękuję
    0
    Podziękowano
    0(0)

    USB 3.x "znika" lub bardzo wolno działa (jak USB 2)

    Reklama:
    Jest sobie komputer stacjonarny na płycie X99A SLI Plus. Do tejże płyty wpięty jest czytnik kart pamięci Akasa ICR-14 (SuperSpeed) w obudowie z frontem 3,5”. Świetny sprzęcik – używam od 5 lat, zarówno jako czytnika CF, jak i umieszczonego w nim portu USB. Wespół z szybkimi penami Sandiska, daje niesamowity komfort przy żonglowaniu dużymi ilościami danych. Całość obsługuje Windows 10 x64 1809.

    Do rzeczy jednak… Ostatnio zauważyłem, że plik ~1 GB idzie dziwnie wolno. Zamiast około 3 sekund, kopiuje się chyba coś koło 10. Machnąłem ręką, ale na drugi dzień zrestartowałem komputer i sprawdziłem raz jeszcze. Tym razem szedł jeszcze wolniej! Zamiast pierwotnych transferów w okolicach 300 MB/s teraz leciał ledwie 30-34. Dla pewności wpiąłem do innego, normalnego portu USB 3.x. – Sandisk Cruzer Extreme Pro – ciągnie ładnie 280 MB/s. Włożyłem ponownie do portu w czytniku – komputer w ogóle go nie widzi. Restart komputera i nadal nie widzi. Do innego portu – widzi i pliki kopiuje szybko. Myślałem, że zdechł czytnik. Nie. Dioda się świeci, sprawdziłem połączenie na płycie, wpiąłem w ten port również telefon – prąd idzie. Pliki z i na karty CF, kopiują się sprawnie. Czyli zarówno czytnik jak i port same w sobie działają. Wina leży gdzieś po stronie systemowej. Dodam, że niczego w systemie nie zmieniałem w czasie, gdy zaobserwowałem problem. Już w trakcie szukania rozwiązania problemu, pojawiła się tylko aktualizacja Windows: „Realtek Semiconductor Corp. - USB - 4/1/2019 12:00:00 AM - 10.0.17763.31247". Wtedy ucieszony myślałem, że może to jakaś wcześniejsza aktualizacja zrobiła jakieś zamieszanie, a teraz wpadło rozwiązanie, ale nie… Update nic nie zmienił.

    Zacząłem „odświeżać” sterowniki. Odinstalowywałem (oczywiście „na pałę”) poszczególne składniki „Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej”. W zależności od tego, czy Windows zainstalował je ponownie od razu czy trzeba mu było pomóc restartem, w całkowicie losowy sposób urządzenie włożone w problematyczny port pojawiało się w systemie lub nie (częściej nie). Pomiędzy różnymi wydarzeniami (restart, przekładanie pena do innych portów) na liście składników magistrali pojawia się „Nieznane urządzenie USB (link w trybie zgodności)” i z żółtym trójkącikiem na ikonce.

    4853304300_1556040796.png


    We właściwościach stoi wtedy informacja:
    System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43)
    The SuperSpeed link to the USB device keeps going to an error state Compliance. If the device is removable, remove the device and then disable/enable from device manager to recover.


    Wykluczyłem też problem z samym penem. Tak samo zachowuje się zarówno Sandisk Cruzer Extreme Pro 3.1, jak i Sandisk Extreme GO 3.1 czy Extreme 3.0.

    No i pozostaję z portem który czasami działa, ale częściej nie, a kiedy działa, to jakbym miał USB 1. :| Problem w tym, że to dla mnie najwygodniejszy (łatwy dostęp) w użyciu port, a praktycznie codziennie kopiuję na pena od kilku do kilkudziesięciu GB.

    Jakieś pomysły, co mógłbym jeszcze zrobić, gdzie szukać rozwiązania problemu?

  2. Pani SponsorPanna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google


    Dołączył
    24-08-2012
    Skąd
    Internet
    Telefon
    Lumia 900
    Operator
    Play
    Postów
    2134
    Podziękowano
    871(239)
  • #2

    OFF-LINE

    Dołączył
    29.04.2019
    Posty
    1
    Telefon
    nokia
    Dziękuję
    0
    Podziękowano
    0(0)
    Cześć.Z tego co wiem to Akasa ICR-14 nigdy nie był kompatybilny z win 10.Specyfikacje mówia o Windows 2000/XP/Vista/7
    To ze działał to raczej nie z "winy" producenta.Ponadto obsługuje usb 2. i 3. więc moze jego niekompatybilnośc jest przyczyną tej zmienności.
    W przypadku zewnętrznych pamięci rozwiazaniem moze być....https://www.stellarinfo.com/blog/fix...es-windows-10/
    Oprócz pkt 6.
    Ostatnio edytowane przez Zbycho ; 29-04-2019 o 19:47

  • Informacje o wątku

    Użytkownicy przeglądający ten wątek

    Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

    Podobne wątki

    1. Zakładka "Sieć komórkowa" ("Cellular")
      Przez spello w dziale Pytania i odpowiedzi
      Odpowiedzi: 13
      Ostatni post / autor: 26-10-2017, 23:20
    2. Odpowiedzi: 22
      Ostatni post / autor: 28-01-2017, 18:01
    3. Aplikacje nie uruchamiają się (jeden komunikat "ładowanie" / "wznawianie")
      Przez damianoItaliano w dziale Pytania i odpowiedzi
      Odpowiedzi: 4
      Ostatni post / autor: 24-01-2017, 08:11
    4. Przeglądarka Edge - jak zamienić przycisk "Karty" na "Ulubione" ?
      Przez milosz6047 w dziale Pytania i odpowiedzi
      Odpowiedzi: 8
      Ostatni post / autor: 26-12-2015, 11:42
    5. [Lumia 1320] Brak opcji "Nigdy" w "Ekranie blokady -> wyłączanie się ekranu".
      Przez Haziaj w dziale Wsparcie techniczne
      Odpowiedzi: 1
      Ostatni post / autor: 28-02-2015, 18:03

    Uprawnienia umieszczania postów

    • Nie możesz zakładać nowych tematów
    • Nie możesz pisać wiadomości
    • Nie możesz dodawać załączników
    • Nie możesz edytować swoich postów
    •  
    Kontakt
    administracja[at]windowsmania.pl

    Kopiowanie zawartości strony bez zezwolenia zabronione
    Dołącz do nas