Tweety na temat @windowsmaniapl
r   e   k   l   a   m   a
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: mail z polskimi znakami w temacie, problem podczas odpowiadania lub przesyłania dalej

  1. #1

    ON-LINE

    Dołączył
    09.07.2013
    Posty
    212
    Telefon
    930
    Dziękuję
    38
    Podziękowano
    352(29)

    mail z polskimi znakami w temacie, problem podczas odpowiadania lub przesyłania dalej

    Reklama:
    Mam problem jak w temacie - po replayu albo forwardzie kiedy w temacie maila (tylko i wyłącznie) są polskie znaki, w wysłanym mailu wychodzą krzaki. Wygląda to na problem z kodowaniem znaków.
    Zauważyłem to zarówno na 8X z nie brandowanym softem (zakup Belgia) jak i na naszym playowym WP8 dla L720. Problem podczas obsługi konta gmailowego, innego nie sprawdzałem ale w ciemno stawiam, że tez tak będzie.

    Też spotykacie się z tym problemem? Jakies pomysły?

    =?utf-8?Q?=B3j_i_sze=C5=9B=C4=87_flag?=
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: multipart/alternative; boundary=001a1132f4dcba857304e6c130dd

    --001a1132f4dcba857304e6c130dd
    Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

    Tu=C5=BC

    Wys=C5=82ane z telefonu Windows Phone
    Wys=C5=82ano: =E2=80=8E2013-=E2=80=8E09-=E2=80=8E19 21:02
    Do:
    Temat: M=C4=99=C5=BCny b=C4=85d=C5=BA, chro=C5=84 pu=C5=82k tw=C3=B3j i sze=
    =C5=9B=C4=87 flag


    --001a1132f4dcba857304e6c130dd
    Content-Type: text/html; charset="utf-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

    <HTML><HEAD>
    <META content=3D"text/html; charset=3Dutf-8" http-equiv=3DContent-Type></HE=
    AD>
    <BODY>
    <DIV>
    <DIV style=3D"FONT-SIZE: 11pt; FONT-FAMILY: Calibri,sans-serif">Tu=C5=BC<BR=
    ><BR>Wys=C5=82ane z telefonu Windows Phone</DIV></DIV>
    <DIV dir=3Dltr>
    <HR>
    <SPAN style=3D"FONT-SIZE: 11pt; FONT-FAMILY: Calibri,sans-serif; FONT-WEIGH=
    T: bold">Od: </SPAN><SPAN style=3D"FONT-SIZE: 11pt; FONT-FAMILY: Calibri,sa=
    ns-serif"><A href=3D</SPAN><BR><SPAN =
    style=3D"FONT-SIZE: 11pt; FONT-FAMILY: Calibri,sans-serif; FONT-WEIGHT: bol=
    d">Wys=C5=82ano: </SPAN><SPAN style=3D"FONT-SIZE: 11pt; FONT-FAMILY: Calibr=
    i,sans-serif">=E2=80=8E2013-=E2=80=8E09-=E2=80=8E19 21:02</SPAN><BR><SPAN s=
    tyle=3D"FONT-SIZE: 11pt; FONT-FAMILY: Calibri,sans-serif; FONT-WEIGHT: bold=
    ">Do: </SPAN><SPAN style=3D"FONT-SIZE: 11pt; FONT-FAMILY: Calibri,sans-seri=
    f"><A href=3D</A></SPAN><BR>=
    <SPAN style=3D"FONT-SIZE: 11pt; FONT-FAMILY: Calibri,sans-serif; FONT-WEIGH=
    T: bold">Temat: </SPAN><SPAN style=3D"FONT-SIZE: 11pt; FONT-FAMILY: Calibri=
    ,sans-serif">M=C4=99=C5=BCny b=C4=85d=C5=BA, chro=C5=84 pu=C5=82k tw=C3=B3j=
    i sze=C5=9B=C4=87 flag</SPAN><BR><BR></DIV></BODY></HTML><div dir=3D"ltr">=
    <br></div>

    --001a1132f4dcba857304e6c130dd--

  2. Pani SponsorPanna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google


    Dołączył
    24-08-2012
    Skąd
    Internet
    Telefon
    Lumia 900
    Operator
    Play
    Postów
    2134
    Podziękowano
    871(239)
  • #2

    OFF-LINE
    Awatar djtonka

    Dołączył
    19.08.2012
    Posty
    20,956
    Telefon
    jakiś amerykański
    FW
    fresz
    Operator
    rydzyk
    Dziękuję
    7,949
    Podziękowano
    222,075(11,127)
    To są email z allegro?

  • #3

    ON-LINE

    Dołączył
    09.07.2013
    Posty
    212
    Telefon
    930
    Dziękuję
    38
    Podziękowano
    352(29)
    Z allegro również - najpierw uważałem, że problem dotyczy właśnie tylko tych maili, ale po paru rożnych testach stwierdzam, że problem pojawia się kiedy są polskie znaki w temacie. Jeśli odpowiadam (lub forwarduje) na takiego maila i wtedy podmienie temat, to już jest ok.

  • #4

    OFF-LINE
    Awatar r.blaszczak

    Dołączył
    13.04.2013
    Lokalizacja
    Zielona Góra
    Posty
    716
    Telefon
    Lumia 950 CV PL
    FW
    Zawsze najnowsze
    Operator
    Polkomtel
    Dziękuję
    214
    Podziękowano
    298(188)
    To jest jakiś problem z Google, bo z pocztą na Microsofcie nie ma takich problemów.
    Pozdrawiam
    Robert Błaszczak
    http://www.blaszczak.pl

  • #5
    rakers
    Gość
    To jest problem Windows Phone i kodowania formularza allegro. Występuje od wp7. Na google wysłany mail jest ok. Z lumii ma krzaki.
    Na dzień dzisiejszy nie ma rozwiązania.

  • #6

    ON-LINE

    Dołączył
    09.07.2013
    Posty
    212
    Telefon
    930
    Dziękuję
    38
    Podziękowano
    352(29)
    rakers, to nie dotyczy allegro wyłącznie, tak jak kolega r.blaszczak napisał i ja, zbierając to w całość problem powstaje podczas replaya z konta gmaila na wiadomość w momencie kiedy są polskie znaki w temacie.

  • #7

    ON-LINE

    Dołączył
    09.07.2013
    Posty
    212
    Telefon
    930
    Dziękuję
    38
    Podziękowano
    352(29)
    1. A ktoś z Was może gdzieś na jakiś zagranicznych serwisach coś czytał na ten temat?
    2. Wiecie może czy w ogóle M$ się tym zajmie przy okazji update'ów?

    Korzystam dużo z poczty w telefonie i nie mogę sobie na to pozwolić żeby za każdym razem sprawdzać obecność polskich znaków w temacie i to ewentualnie zmieniać, bo to bez sensu IMO

    3. Chyba, że z tym tematem uderzać do google trzeba?
    4. Czy korzystając z jakiś innych dostawców poczty niż gmail spotykacie się z tym problem?

    PS. Chciałem jeszcze tylko uściślić i rozwiać pogląd, że to dotyczy maili tylko z allegro?
    Nie, maili z allegro również - wszystkich gdzie są polskie znaki w temacie i korzystamy z konta gmail.

  • #8

    OFF-LINE
    Awatar r.blaszczak

    Dołączył
    13.04.2013
    Lokalizacja
    Zielona Góra
    Posty
    716
    Telefon
    Lumia 950 CV PL
    FW
    Zawsze najnowsze
    Operator
    Polkomtel
    Dziękuję
    214
    Podziękowano
    298(188)
    Ja korzystam z konta Exchange na Office 365 oraz ze służbowego Exchange i nie mam tego typu problemów. Ale jak koresponduję z ludźmi którzy mają konto Google to właśnie występują takie problemy jak opisujesz.
    Pozdrawiam
    Robert Błaszczak
    http://www.blaszczak.pl

  • #9

    ON-LINE

    Dołączył
    09.07.2013
    Posty
    212
    Telefon
    930
    Dziękuję
    38
    Podziękowano
    352(29)
    Rozwiązanie - pomaga w większości przypadków, ale nie na wszystko. Inwestyguje temat dalej ;-)

    Oto jak użyć kodowania UTF-8:
    Logujemy sie do poczty Gmail na www
    Kliknij ikonę koła zębatego w prawym górnym rogu i wybierz Ustawienia.
    Przewiń w dół do sekcji „Kodowanie wiadomości wychodzących:”
    Wybierz Użyj kodowania Unicode (UTF-8) dla wiadomości wychodzących

  • 4 następujących użytkowników podziękowało JayCee za ten post:

    djtonka (24-09-2013),lupus (23-09-2013),r.blaszczak (24-09-2013)

  • #10

    OFF-LINE

    Dołączył
    02.04.2013
    Lokalizacja
    Kraków
    Posty
    453
    Telefon
    Lumia 920
    FW
    Cyan
    Operator
    Play
    Dziękuję
    197
    Podziękowano
    28(27)
    ja też korzystam z outlook.com nie mam żadnych problemów w sumie to kiedyś miałem gmaila ale porzuciłem tą pocztę bo lepiej mi się podoba outlook.com

  • Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

    Informacje o wątku

    Użytkownicy przeglądający ten wątek

    Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

    Podobne wątki

    1. Kalendarz z polskimi świętami / imieninami
      Przez oibis2 w dziale Poradniki
      Odpowiedzi: 27
      Ostatni post / autor: 10-04-2017, 20:45
    2. Odpowiedzi: 10
      Ostatni post / autor: 22-07-2014, 08:05
    3. aplikacja google mail problem
      Przez hankajoanka w dziale Wsparcie techniczne
      Odpowiedzi: 4
      Ostatni post / autor: 08-05-2014, 18:00
    4. Przesyłanie filmu przez blutooth i duży problem
      Przez wezyk w dziale Pytania i odpowiedzi
      Odpowiedzi: 1
      Ostatni post / autor: 16-03-2014, 23:07
    5. Przesyłanie dalej załączników w mailu - jak to zrobic ?
      Przez sikub w dziale Wsparcie techniczne
      Odpowiedzi: 3
      Ostatni post / autor: 31-05-2013, 18:54

    Uprawnienia umieszczania postów

    • Nie możesz zakładać nowych tematów
    • Nie możesz pisać wiadomości
    • Nie możesz dodawać załączników
    • Nie możesz edytować swoich postów
    •  
    Kontakt
    administracja[at]windowsmania.pl

    Kopiowanie zawartości strony bez zezwolenia zabronione
    Dołącz do nas